Omgaan met conflicten

Jules Vergeer leert je om te gaan met conflicten in het basisonderwijs

10 Sterke Regels voor bij conflicten

Met af en toe eens een lekker conflict is niks mis. Een relatie wordt er sterker van, daar ben ik van overtuigd. Conflicten komen ook in elke relatie en in ieder gezin voor. Tussen ouders onderling, tussen kinderen onderling en tussen ouders en kinderen. Dit kan botsen, maar is niet te voorkomen.

Het is goed om een conflict de ruimte te geven, want daarna kan iedereen weer verder.

Deze 10 Sterke Regels helpen je om een conflict goed de ruimte te geven. Door adequaat met conflicten om te gaan, kun je in elkaars behoeften voorzien en een conflict een positief einde geven.

 

1 Val elkaar niet in de rede

Iedereen moet de ruimte krijgen om iets te zeggen. Ventileren, noemen we dat. Essentieel. Val elkaar dus niet in de reden en laat elkaar uitspreken. Beter nog: wacht even met reageren en tel tot tien voor je een reactie geeft.

 

2 Maak van een vraag geen verwijt

Verwijten en vragen liggen dicht bij elkaar. Je kunt een vraag als een verwijt laten klinken en andersom, maar wees je daarvan bewust. Vraag dus niet “Waarom moet ik alweer met de fiets terwijl Danice met de auto mag?” maar zeg “Ik zou het fijn vinden om niet op de fiets te hoeven.”

 

3 Maak van een vraag geen beschuldiging

Nog erger is om een vraag een beschuldiging te maken. Stel geen vragen die dus eigenlijk iemand ervan beschuldigen iets niet goed te doen.

 

4 Duidelijkheid

Mensen houden van duidelijkheid. Wees dus concreet en laat duidelijk blijken waar jij je aan stoort of nog beter: wat je graag zou willen. Houd het kort en daarmee relevant. Zo krijg je eerder wat je wil bereiken.

 

5 Verplaats je in de ander

Een misverstand is dat alles om jou draait. Jouw mening kan zijn dat het een rommeltje is in huis, maar dat hoeft je man nog niet te vinden. Verplaats je eens in wat een ander op dat moment beleeft. Jouw visie is niet leidend. Nooit.

 

6 Spreek voor jezelf

Het is belangrijk om niet Jan en alleman bij je conflict te betrekken. Het is niet een kwestie van “Kees vindt ook dat je vaker de was op mag vouwen en Karlijn vind je macaroni ook niet te eten”, maar een kwestie van “Ik vind dat je vaker de was op mag vouwen en ik vind je macaroni vies.” Als de “anderen” er zijn, praten ze maar lekker voor zichzelf.

 

7 Je kunt geen gedachten lezen

Ga niet invullen wat een ander volgens jou denkt. Jij kunt geen gedachten lezen.

 

8 Oude koeien

Laat ze lekker in de sloot. Oude conflicten moet je laten rusten, want die kunnen een relatie ontwrichten. Zeker als ze gevoelig liggen en al vaker besproken zijn. Gedane zaken nemen geen keer.

 

9 Verlam niet

Het is belangrijk om iemand niet te verlammen door veroordelende uitingen als “Je luistert nooit… Je doet niets goed… Het gaat altijd fout…” Niet, nooit en altijd zijn geen goede woorden in een conflict. Ze kunnen meer kapotmaken dan je lief is.

 

10 Er kan maar één winnaar zijn

Maar wel twee verliezers. Gelijkspel is de beste optie. Bied je excuses aan en laat zien dat je elkaar toch wel begrijpt. En nog van elkaar houdt, natuurlijk.

 

Hopelijk is het voor jou met deze 10 Sterke Regels een stuk eenvoudiger om te gaan met conflicten, thuis en op het werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *